
 
 

May 2, 2012 
 
 
The Honorable Mark W. Iwry 
Senior Advisor to the Secretary and Deputy Assistant 

Secretary (Retirement and Health Policy) 
Department of the Treasury 
1500 Pennsylvania Avenue, NW  
Washington, DC  20220 

The Honorable George H. Bostick 
Benefits Tax Counsel 
Department of the Treasury 
1500 Pennsylvania Avenue, NW  
Washington, DC  20220 

 
Re: URevenue Ruling 2012-4 (Defined Contribution to Defined Benefit Rollovers) 

 
Gentlemen: 
 

We are writing to express concern regarding Revenue Ruling 2012-4, which sets 
forth requirements for defined benefit plans that accept rollovers from defined 
contribution plans (“DC-DB Rollovers”).  The Ruling was issued on February 2, 2012.  

ERIC is a nonprofit association committed to the advancement of the employee 
retirement, health, incentive, and welfare benefit plans of America’s largest employers.  
ERIC’s members provide comprehensive retirement, health care, and other economic 
security benefits directly to tens of millions of active and retired workers and their 
families.  ERIC’s members appreciate Treasury’s and the Service’s efforts to “reduc[e] 
regulatory barriers . . ., encourage innovation among stakeholders, and expand choices 
for individuals,”0F

1 and have a strong interest in rules affecting their ability to deliver 
effective and secure retirement benefits. 

For the reasons set forth in this letter, we respectfully request that Revenue Ruling 
2012-4 be withdrawn.  Guidance on DC-DB Rollovers should be issued in the form of 
proposed regulations that invite comments from stakeholders. To encourage innovation 
and expand choices for individuals, the proposed regulations should allow reliance on the 
proposed rules. 

Our most significant concern is the premise that an amount voluntarily rolled over 
from a defined contribution plan should be treated as a mandatory employee contribution 
to the defined benefit plan.  As a result of this premise, Revenue Ruling 2012-4 states that 
the requirements of Code § 411(c)(2) apply to the amount rolled over. 

Treating rollover contributions like mandatory contributions is inconsistent with 
the fact that rollover contributions are entirely voluntary.  This treatment will have 
troubling consequences for existing floor-offset arrangements and other plans that already 

                                                 
1  U.S. DEP’T OF THE TREASURY, TREASURY FACT SHEET: HELPING AMERICAN FAMILIES 
ACHIEVE RETIREMENT SECURITY BY EXPANDING LIFETIME INCOME CHOICES 2 (Feb. 2, 
2012). 
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allow DC-DB Rollovers.  Providing relief under Code § 7805(b) for rollovers made before January 1, 
2013, will mitigate some of the damage, but this relief is not sufficient.  First, relief under Code 
§ 7805(b) does not apply under Title I of ERISA.  Second, as explained below, even prospective 
compliance will result in adverse consequences for many plans--particularly floor-offset 
arrangements.   

In addition, we wish to bring to your attention several significant questions that the Revenue 
Ruling does not answer.  

Summary of Comments 

1. Imposing the mandatory employee contribution requirements of Code § 411(c)(2) on rollover 
contributions is inconsistent with the statute and other guidance.  The benefit attributable to 
rollover contributions should be determined based on reasonable actuarial assumptions prescribed 
by the plan. 

2. Revenue Ruling 2012-4 threatens long-standing floor-offset arrangements that have been 
approved by the Service--a result that we assume was not intended.  At a minimum, the Code § 
411(c)(2) requirements should not apply for floor-offset arrangements established before 2013. 

3. Revenue Ruling 2012-4 leaves unanswered significant questions with respect to (a) benefits, 
rights, and features testing, (b) after-tax employee contributions, and (c) annuities with refund 
features.  

In light of these concerns, we respectfully request that Revenue Ruling 2012-4 be withdrawn 
and replaced with proposed regulations. 

Discussion 

1. Imposing Code § 411(c)(2) requirements on rollover contributions is inconsistent with 
the statute and other guidance. 

By its terms, Code § 411(c)(2) applies only with respect to “mandatory contributions made by 
the employee.”  Unlike other provisions of the Code, § 411(c) does not mention rollover 
contributions.  Guidance and accepted practice over the last 35 years have reflected the logical 
understanding that voluntary rollover contributions are not mandatory, and that benefits attributable 
to rollover contributions are not subject to the same requirements as benefits attributable to 
mandatory contributions.  For example: 

• Both the annual benefit limit under Code § 415(b) and the annual addition limit under 
Code § 415(c) are determined without regard to benefits derived from rollover 
contributions.  Code § 415(b)(2)(A), (B); id. § 415(c)(2).  In contrast, mandatory 
contributions are treated as annual additions under Code § 415(c)(2)(B).  Until recently, 
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guidance under Code § 415(b) has stated that the benefit attributable to rollover 
contributions is determined “on the basis of reasonable actuarial assumptions.”1F

2 

• Benefits attributable to rollover contributions may be disregarded for purposes of 
determining whether consent is required for a distribution.  Code § 411(a)(11)(D).  In 
contrast, benefits attributable to mandatory contributions must be taken into account. 

• Under Treas. Reg. § 1.401(a)(4)-11(b)(1), benefits attributable to rollover contributions 
are disregarded for the nondiscriminatory amount requirement under Code § 401(a)(4).  In 
contrast, mandatory contributions must be tested under Treas. Reg. § 1.401(a)(4)-6. 

In other words, guidance and accepted practice for over 35 years have reflected the statute’s 
distinction between mandatory contributions and voluntary rollover contributions.  If Congress had 
intended the mandatory contribution requirements under Code § 411(c)(2) to apply for voluntary 
rollover contributions, it would have said so.   

Formal guidance did not treat rollover contributions like mandatory contributions for any 
purpose until July 2007, when new regulations under Code § 415 went into effect.  In that case, the 
assumptions required for rollover contributions were changed with little explanation--reversing a 
“reasonable assumptions” standard that had applied for over 30 years, even though the statute had not 
changed.  Still, Treasury and the Service acknowledged that the assumptions used to convert a 
rollover contribution to an annuity might not be the same as the assumptions required for mandatory 
contributions.2F

3  In fact, final hybrid plan regulations published in October 2010 describe a 
“reasonable assumptions” standard for purposes of determining the benefit attributable to rollover 
contributions.3F

4   

Revenue Ruling 2012-4 attempts to justify the new rule by stating that rollover contributions 
are “required” as a condition for receipt of additional employer-derived benefits under the defined 
benefit plan--for example, if the employee lives longer than the applicable life expectancy.  The 
Ruling cites Treas. Reg. § 1.411(c)-1(c)(4), but that regulation does not state that rollover 
contributions must be treated like mandatory contributions.   

To the contrary, the regulation includes the following example to illustrate the meaning of 
“mandatory contributions:”  

“[I]f the benefit derived from employer contributions depends upon a 
specified level of employee contributions, employee contributions up to 
that level would be treated as mandatory contributions.” 

                                                 
2 See, e.g., Rev. Rul. 75-481, 1975-2 C.B. 188; Treas. Reg. § 1.415-3(b)(1)(iii) (superseded by T.D. 9319, 72 Fed. Reg. 
16878 (Apr. 5, 2007)). 
3 Treas. Reg. § 1.415(b)-1(b)(2)(iii), (v). 
4 See Treas. Reg. § 1.411(a)(13)-1(d)(3)(ii) (benefit attributable to rollover contributions is disregarded for purposes of 
determining whether a formula is “lump sum-based,” provided that the conversion factors used to calculate that benefit 
are “actuarially reasonable”). 
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(Emphasis added.)  In other words, contributions are subject to Code § 411(c)(2) only to the extent 
that employer-provided benefits under the plan are conditioned on a specified level of employee 
contributions.  The determination of whether contributions are mandatory is made at the outset, 
without regard to how long the participant lives.   

In the situation described in Revenue Ruling 2012-4, the employer-provided benefit 
determined by the plan’s benefit formula is the same whether or not a rollover contribution is made.  
Assuming reasonable actuarial assumptions, a rollover contribution does not give rise to any 
additional employer-provided benefits. 

In sum, neither the statute nor existing guidance compel treating rollover contributions like 
mandatory contributions.  Absent a change to the statute, 35-plus years of accepted practice should 
not be undone without careful thought and the benefit of the notice and comment process. 

We understand that Treasury and the Service might be concerned by the lack of formal 
guidance on actuarial reasonableness.  If that is the case, this concern should be addressed through 
the rulemaking process, with the benefit of notice and comment.  For the sake of certainty, guidance 
on this topic should have a safe harbor.  The safe harbor should include Code § 417(e) assumptions, 
any standard interest rate and standard mortality table permitted by Treas. Reg. § 1.401(a)(4)-12, and 
other common assumptions. 

2. At a minimum, the Code § 411(c)(2) requirements should not apply for floor-offset 
arrangements established before 2013.  

The Service first approved floor-offset arrangements in Revenue Ruling 76-259.  Under that 
ruling, a floor-offset arrangement must specify the actuarial basis for determining the benefit derived 
from the defined contribution part of the arrangement--i.e., the amount of the offset.  Neither 
Revenue Ruling 76-259 nor any guidance since that time has mandated assumptions for purposes of 
calculating the offset.  Accordingly, existing floor-offset arrangements specify assumptions for 
calculating the offset, and those assumptions often are not the Code § 417(e) assumptions that are 
required for mandatory contributions. 

Floor-offset arrangements often allow participants to roll over the defined contribution part of 
their benefit to the defined benefit plan, so that they can receive the full benefit in an annuity from the 
defined benefit plan.  Typically, the actuarial assumptions used to convert the amount rolled over to 
an annuity are the same as the assumptions used to calculate the offset.  For example, if the offset is 
calculated using an interest rate of 7% and a standard mortality table, the annuity attributable to the 
rollover would be calculated using the same assumptions.  This approach ensures that the participant 
does not gain or lose value as a result of changing assumptions. 

In contrast, if a rollover contribution is treated like a mandatory contribution, the annuity 
attributable to the rollover would have to be calculated using Code § 417(e) assumptions.  If so, it 
will be impossible to avoid gain or loss caused solely by changing actuarial assumptions. We assume 
that this consequence was not intended. 

We appreciate that the Revenue Ruling includes relief under Code § 7805(b) for rollovers 
before 2013 and allows actuarial assumptions that are more favorable than the Code § 417(e) 
assumptions.  However, this flexibility is not sufficient for the following reasons: 
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• As noted above, relief under Code § 7805(b) does not apply under Title I of ERISA.  
Because the statute has not changed, the new interpretation described in Revenue Ruling 
2012-4 can spawn new private claims.  We believe courts will agree that the new 
interpretation is incorrect, but we are nevertheless concerned that the cost of defending 
new claims would be significant. 

• For plans under which the offset is calculated using fixed assumptions, there is no way to 
ensure that the fixed assumptions will always be at least as favorable as the Code § 417(e) 
assumptions.  As noted below, employers have made significant contributions to defined 
benefit plans in reliance on the expectation that the DC-DB Rollover will be valued using 
the defined benefit plan’s stated assumptions.  Changing the rules mid-stream to require 
something more will unfairly increase costs in a way that no one could have reasonably 
expected.   

• The Revenue Ruling warns that if the assumptions used to convert the rollover to an 
annuity are more favorable than the Code § 417(e) assumptions, “there are other 
considerations which must be taken into account.”  Although the Ruling provides 
examples of the “other considerations,” it leaves the door open for problems that are not 
listed.  Moreover, the examples are alarming in their lack of clarity.  For example, the 
Ruling warns that a rollover benefit may be disregarded for purposes of the 
nondiscriminatory amount requirement only if the rollover benefit is calculated using 
“reasonable actuarial assumptions.”  The Ruling implies that “reasonable” assumptions 
need not be Code § 417(e) assumptions, and it has long been understood that the standard 
interest rates and mortality tables permitted by Treas. Reg. § 1.401(a)(4)-12 are 
reasonable; but the Ruling does not state this point affirmatively. 

The existing approaches to rollover contributions have been approved by the Service in many 
favorable determination letters.  For over 35 years, employers have developed valuable benefit 
programs, and have made significant contributions to defined contribution plans, in reliance on the 
expectation that a DC-DB Rollover will be valued using the defined benefit plan’s stated 
assumptions.  Changing the rules now will unfairly and unnecessarily increase the cost of providing 
benefits; even if total benefits do not increase, administrative costs certainly will.   

In its current form, Revenue Ruling 2012-4 reflects another unfortunate example of how 
increased regulation and rethinking of settled rules threatens the voluntary pension system.4F

5  The 
change is particularly inappropriate in a package of guidance for which the stated objectives were 

                                                 
5 The ongoing debate over hybrid plan regulations under the Pension Protection Act of 2006 is another example of this 
problem.  See, e.g., ERIC Comments on Proposed & Final Regulations on Hybrid Retirement Plans (Jan. 2011), available 
at 
http://www.eric.org/forms/uploadFiles/268C90000002B.filename.ERIC_Comments_on_Hybrid_Regulations_%28Jan_12
%2C_2011%29.pdf; Hybrid Plan Regulations Follow-up On Critical Issues (Sept. 7, 2011), available at 
http://www.eric.org/uploads/doc/retirement/hybrids_group-submission090711.pdf; cf. Cooper v. IBM Personal Pension 
Plan, 457 F.3d 636, 642-43 (7th Cir. 2007) (Easterbrook, J.) (noting that litigation over pension benefits can “make 
everyone worse off”).  We appreciate that Treasury and the Service are working to address these concerns.  We hope that 
the same positive energy will be applied to address our concerns with Revenue Ruling 2012-4. 
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“reducing regulatory barriers” and to “encourage innovation.”  If Treasury or the Service 
nevertheless believe that long-accepted practices should be revisited, the appropriate forum is the 
rulemaking process. 

3. Additional Unanswered Questions 

In addition to the concerns discussed above, Revenue Ruling 2012-4 leaves unanswered 
several other important issues that should be addressed in any guidance related to DC-DB Rollovers.  
Again, these issues should be addressed in the form of proposed regulations on which stakeholders 
have an opportunity to comment.  The following are some of the additional issues that should be 
addressed: 

• Testing Nondiscriminatory Availability of the Rollover Feature.  Future guidance should 
confirm that the nondiscriminatory availability requirements for benefits, rights, and 
features do not restrict age and service conditions for DC-DB Rollovers.  For example, 
many plans allow DC-DB Rollovers only for participants who are retirement-eligible and 
only at the time of the distribution.  Future guidance should state expressly that this plan 
design is not subject to complicated annual nondiscrimination testing.  

• After-Tax and Roth Contributions.  Future guidance should address the tax treatment of 
DC-DB Rollovers from plans that allow after-tax contributions and/or designated Roth 
contributions.  For example: 

 Future guidance should address apportionment for a participant who has made 
after-tax contributions and rolls over only part of his or her account balance.  The 
rollover should be treated as coming first from his or her pre-tax balance. 

 Future guidance should include a simple rule for determining the non-taxable 
portion of annuity payments when part of the annuity is attributable to a rollover of 
after-tax contributions. 

 Sensible guidance is needed for rollovers from designated Roth accounts. 

• Death After Annuity Starting Date.  The Revenue Ruling states that if a participant dies 
after his or her annuity starting date, the sum of the payments made may be less than the 
amount rolled over.  However, some employers might wish to encourage DC-DB 
Rollovers by including a cash refund feature for participants who die before receiving a 
minimum amount of annuity payments.  Future guidance should recognize this feature.   

* * * 
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We appreciate Treasury’s and the Service’s efforts to promote DC-DB Rollovers.  However, 
Revenue Ruling 2012-4 is inconsistent with more than 35 years of accepted practice, without any 
change to the relevant statute.  The link to mandatory employee contributions is unnecessary, and will 
have drastic and unforeseen consequences for many floor-offset and other existing arrangements.  In 
light of these consequences, we respectfully request that Revenue Ruling 2012-4 be withdrawn and 
that DC-DB Rollovers be addressed through the normal “notice and comment” regulatory process. 

Sincerely, 

    
Mark J. Ugoretz     Kathryn Ricard 
President & CEO     Senior Vice President, Retirement Policy 
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